Ziemniaki pieczone w sosie beareńskim

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1841
Ziemniaki pieczone w sosie beareńskim
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Sos:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.

Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Następnie zalać ją winem wytrawnym oraz octem, oprószyć suszonym estragonem, kolendrą i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy płynu. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Całość dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i zalać tym upieczone wcześniej ziemniaki.

Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów