Ziemniaki pieczone w sosie beareńskim
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1841
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek drobnego szczypiorku
- Sos:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 dymki
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miski.
Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Następnie zalać ją winem wytrawnym oraz octem, oprószyć suszonym estragonem, kolendrą i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy płynu. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Całość dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i zalać tym upieczone wcześniej ziemniaki.
Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos: dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Następnie zalać ją winem wytrawnym oraz octem, oprószyć suszonym estragonem, kolendrą i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy płynu. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Całość dusić do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i zalać tym upieczone wcześniej ziemniaki.
Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)