Nerki cielęce z jałowcem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3218
Składniki:
- 4 nerki cielęce
- 10 dkg masła
- 1 kieliszek winiaku
- 1 łyżeczka nasion jałowca
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Nerki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Masło roztopić w rondlu, włożyć do niego całe nerki i obrumienić je ze wszystkich stron. Polać winiakiem, podpalić, zaczekać, aż winiak się wypali, wsypać do tego potłuczone ziarno jałowca. Wlać do tego pół szklanki wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do czasu aż polowe płynu wyparuje. Nerki wyciągnąć z rondla, pokroić na cienkie plastry ( w środku powinny być różowe), włożyć je z powrotem do gotowanego sosu i zagotować. Po zagotowaniu doprawić solą, pieprzem i natychmiast podawać do spożycia.
Komentarze (0)