Nerki cielęce z jałowcem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2631
Nerki cielęce z jałowcem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 nerki cielęce
  • 10 dkg masła
  • 1 kieliszek winiaku
  • 1 łyżeczka nasion jałowca
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Nerki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Masło roztopić w rondlu, włożyć do niego całe nerki i obrumienić je ze wszystkich stron. Polać winiakiem, podpalić, zaczekać, aż winiak się wypali, wsypać do tego potłuczone ziarno jałowca. Wlać do tego pół szklanki wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do czasu aż polowe płynu wyparuje. Nerki wyciągnąć z rondla, pokroić na cienkie plastry ( w środku powinny być różowe), włożyć je z powrotem do gotowanego sosu i zagotować. Po zagotowaniu doprawić solą, pieprzem i natychmiast podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów