Żołądki kurczaka duszone z ryżem i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3810
Składniki:
- 1 kg żołądków z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 30 g pieczarek
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- 2 cebule
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Żołądki kurczaka oczyścić z białych błon, pokroić w plastry i dokładnie umyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Rozgrzać olej w rondlu, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego pokrojone żołądki, doprawić pieprzem, solą i imbirem, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną drobno papryczkę chili. Następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić jeszcze przez 4 minuty, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu.
Komentarze (0)