Duszone żołądki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4416
Składniki:
- 500 g kurzych żołądków
- 150 g zielonego groszku
- kalarepa
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- marchewka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki estragonu
- szklanka bulionu z kury
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Opis przygotowania:
Żołądki starannie oczyścić, wyciąć błonki i twarde części. Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Kalarepę i marchewkę obrać, opłukać. Marchewkę pokroić w plasterki, kalarepę w kostkę. Dymkę opłukać, główki pokroić w talarki, szczypior w spore kawałki. Świeży lub mrożony groszek przepłukać na sitku. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko zrumienić, dodać marchewkę, kalarepę, groszek, wlać bulion, oprószyć solą, pieprzem i estragonem, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 min. Śmietanę wlać do rondla, wymieszać, chwilę poddusić. Podawać posypane natką. Przepis ten znalazłam w MOIM GOTOWANIU z 1997r. Z tego przepisu korzystałam już kilka razy, jest bardzo smaczne.
Komentarze (0)