Duszone żołądki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4416

Składniki:

  • 500 g kurzych żołądków
  • 150 g zielonego groszku
  • kalarepa
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • marchewka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • szklanka bulionu z kury
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Opis przygotowania:

Żołądki starannie oczyścić, wyciąć błonki i twarde części. Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Kalarepę i marchewkę obrać, opłukać. Marchewkę pokroić w plasterki, kalarepę w kostkę. Dymkę opłukać, główki pokroić w talarki, szczypior w spore kawałki. Świeży lub mrożony groszek przepłukać na sitku. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić żołądki, lekko zrumienić, dodać marchewkę, kalarepę, groszek, wlać bulion, oprószyć solą, pieprzem i estragonem, dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 min. Śmietanę wlać do rondla, wymieszać, chwilę poddusić. Podawać posypane natką. Przepis ten znalazłam w MOIM GOTOWANIU z 1997r. Z tego przepisu korzystałam już kilka razy, jest bardzo smaczne.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów