Małże duszone w winie z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3588
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 20 g małży mrożonych
- 0,5 szklanki białego wina Vermont (lekko słodkie)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 opakowanie kiełek rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Do marchwi dodać cebulę i zeszklić ją. Małże rozmrozić, wrzucić do cebuli z marchewką, zalać winem i dusić pod przykryciem około 7 minut. Małże powinny się otworzyć, te które się nie otworzą należy odrzucić. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i przełożyć na ryż. Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzątkiem i udekorować nimi danie.
Komentarze (0)