Małże duszone w winie z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3588
Małże duszone w winie z ryżem
fot. The Gifted Photographer / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 20 g małży mrożonych
  • 0,5 szklanki białego wina Vermont (lekko słodkie)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 opakowanie kiełek rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew umyć, osączyć z wody, pokroić drobno i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Do marchwi dodać cebulę i zeszklić ją. Małże rozmrozić, wrzucić do cebuli z marchewką, zalać winem i dusić pod przykryciem około 7 minut. Małże powinny się otworzyć, te które się nie otworzą należy odrzucić. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i przełożyć na ryż. Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzątkiem i udekorować nimi danie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów