Dahi Vada

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1403
Dahi Vada
fot. Rupeshsukale46 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Na ciasto
  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 suszone liście curry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać do niego kminek, kardamon, kolendrę i smażyć do chili, aż składniki te zaczną pachnieć. Wtedy dodać suszoną papryczkę chili i liście curry. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do mąki z solą w misce. Wszystko dobrze wymieszać, wlać do tego niewielką ilość wody i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki, po czym uformować z nich ręcznie małe placki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Placki smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżka cedzakową i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno do miski. Zalać go jogurtem, doprawić do smaku szczypta soli i dobrze wymieszać. Całość, posypać pokrojonym drobno koperkiem, natką zielonej pietruszki i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów