Dahi Vada
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1614
Składniki:
- Na ciasto
- 400 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki kminku
- 2 suszone liście curry
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 suszona czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka kardamonu
- 0,5 szklanki wody
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać do niego kminek, kardamon, kolendrę i smażyć do chili, aż składniki te zaczną pachnieć. Wtedy dodać suszoną papryczkę chili i liście curry. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać do mąki z solą w misce. Wszystko dobrze wymieszać, wlać do tego niewielką ilość wody i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki, po czym uformować z nich ręcznie małe placki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Placki smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju łyżka cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno do miski. Zalać go jogurtem, doprawić do smaku szczypta soli i dobrze wymieszać. Całość, posypać pokrojonym drobno koperkiem, natką zielonej pietruszki i polać potrawę.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno do miski. Zalać go jogurtem, doprawić do smaku szczypta soli i dobrze wymieszać. Całość, posypać pokrojonym drobno koperkiem, natką zielonej pietruszki i polać potrawę.
Komentarze (0)