Batata Vada

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 55
Batata Vada
fot. Vivekpat30 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Batata Vada to indyjska, wegetariańska przekąska z puree ziemniaczanego i przypraw w formie kulek, które następnie zanurzane są w cieście z ciecierzycy i smażone w głębokim oleju. Często serwuje się ją z sosem chutney.

Składniki:

  • Na farsz:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka asafedyty (przyprawa indyjska)
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki asafedyty (przyprawa indyjska)
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i natkę kolendry dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości (ale nie rozgotowywać). Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę.

Papryczkę zielona chili, pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego musztardę Dijon. Musztardę z olejem dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną wcześniej zieloną papryczkę chili, starty imbir oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek.

Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym wsypać do tego asafedytę, mieloną papryczkę chili, curry i kurkumę. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć razem przez następne 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do utłuczonych ziemniaków. Następnie dodać do tego natkę zielonej kolendry. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki.

Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy wymieszać razem z mąką ryżową, sodą oczyszczoną, szczyptą soli, mieloną kurkumą i mieloną czerwoną papryczka chili. Wlać do tego stopniowo letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i zawinąć w nie przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić, po czym uformować z tego kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu.
Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć je łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz.

1 komentarz

Muszę wypróbować! Tylko jeszcze poproszę o dobry przepis na chutney kokosowy. :)

Podobne przepisy