Batata Vada
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1965
Batata Vada to indyjska, wegetariańska przekąska z puree ziemniaczanego i przypraw w formie kulek, które następnie zanurzane są w cieście z ciecierzycy i smażone w głębokim oleju. Często serwuje się ją z sosem chutney.
Składniki:
- Na farsz:
- 4 duże ziemniaki
- 2 zielone papryczki chili
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka asafetydy (przyprawa indyjska)
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- natka zielonej kolendry
- sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i natkę kolendry dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości (ale nie rozgotowywać). Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę.
Papryczkę zielona chili, pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego musztardę Dijon. Musztardę z olejem dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną wcześniej zieloną papryczkę chili, starty imbir oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek.
Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym wsypać do tego asafetydę, mieloną papryczkę chili, curry i kurkumę. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć razem przez następne 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do utłuczonych ziemniaków. Następnie dodać do tego natkę zielonej kolendry. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy wymieszać razem z mąką ryżową, sodą oczyszczoną, szczyptą soli, mieloną kurkumą i mieloną czerwoną papryczka chili. Wlać do tego stopniowo letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i zawinąć w nie przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić, po czym uformować z tego kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu.
Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć je łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz.
Papryczkę zielona chili, pozbawić nasion i drobno posiekać. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć go na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego musztardę Dijon. Musztardę z olejem dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną wcześniej zieloną papryczkę chili, starty imbir oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek.
Całość wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund, po czym wsypać do tego asafetydę, mieloną papryczkę chili, curry i kurkumę. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć razem przez następne 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do utłuczonych ziemniaków. Następnie dodać do tego natkę zielonej kolendry. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba szczyptą soli i uformować z tego ręcznie małe kulki.
Przygotować ciasto: mąkę z ciecierzycy wymieszać razem z mąką ryżową, sodą oczyszczoną, szczyptą soli, mieloną kurkumą i mieloną czerwoną papryczka chili. Wlać do tego stopniowo letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i zawinąć w nie przygotowany wcześniej farsz. Całość dokładnie zlepić, po czym uformować z tego kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu.
Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć je łyżką cedzakową, odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć na talerz.
Komentarze (1)
Muszę wypróbować! Tylko jeszcze poproszę o dobry przepis na chutney kokosowy. :)