Żołądki kurczaka z ryżem i sosem musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2918
Żołądki kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 5 dag tartego sera żółtego cheddar
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • Na sos musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Żołądki drobiowe dokładnie umyć, oczyścić z błon, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż wymieszać z tartym serem żółtym, a następnie oblepić powyższymi składnikami ugotowane żołądki drobiowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos musztardowy: musztardę wymieszać z keczupem i śmietaną. Dodać do tego szczyptę soli, mielonej papryki, dobrze rozmieszać i polać potrawę.

Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów