Żołądki kurczaka z ryżem i sosem musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2918
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych
- 5 dag tartego sera żółtego cheddar
- 2 szklanki kleistego ryżu
- pęczek szczypiorku
- sól
- Na sos musztardowy:
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć, oczyścić z błon, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ryż wymieszać z tartym serem żółtym, a następnie oblepić powyższymi składnikami ugotowane żołądki drobiowe. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos musztardowy: musztardę wymieszać z keczupem i śmietaną. Dodać do tego szczyptę soli, mielonej papryki, dobrze rozmieszać i polać potrawę.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos musztardowy: musztardę wymieszać z keczupem i śmietaną. Dodać do tego szczyptę soli, mielonej papryki, dobrze rozmieszać i polać potrawę.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)