Mus kakaowo-jagodowy z mango

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1951
Mus kakaowo-jagodowy z mango
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 10 ml czystego spirytusu
  • 2 mango
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na mus:
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka

Opis przygotowania:

Jagody oraz mango umyć i osączyć z wody. Jagody zmiksować mikserem. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, po czym miąższ pokroić w kostkę, oprószyć cukrem pudrem i zalać spirytusem. Zalane dobrze schłodzić w lodówce.

Przygotować mus kakaowy: oddzielić żółtka od białek. Z białek oraz 2 łyżek cukru pudru ubić trzepaczką sztywną pianę. Masło stopić w rondlu, ściągnąć z ognia i dodać do niego kakao, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać do tego po jednym żółtku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do wymieszanych składników dodać ubitą pianę oraz zmiksowane jagody. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrażalnika.

Zmrożone składniki przełożyć na talerz i dodać do tego mango ze spirytusem. Wszystko udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów