Mus kakaowo-jagodowy z mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 10 ml czystego spirytusu
- 2 mango
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- Na mus:
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka
Opis przygotowania:
Jagody oraz mango umyć i osączyć z wody. Jagody zmiksować mikserem. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, po czym miąższ pokroić w kostkę, oprószyć cukrem pudrem i zalać spirytusem. Zalane dobrze schłodzić w lodówce.
Przygotować mus kakaowy: oddzielić żółtka od białek. Z białek oraz 2 łyżek cukru pudru ubić trzepaczką sztywną pianę. Masło stopić w rondlu, ściągnąć z ognia i dodać do niego kakao, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać do tego po jednym żółtku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do wymieszanych składników dodać ubitą pianę oraz zmiksowane jagody. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrażalnika.
Zmrożone składniki przełożyć na talerz i dodać do tego mango ze spirytusem. Wszystko udekorować listkami mięty.
Przygotować mus kakaowy: oddzielić żółtka od białek. Z białek oraz 2 łyżek cukru pudru ubić trzepaczką sztywną pianę. Masło stopić w rondlu, ściągnąć z ognia i dodać do niego kakao, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać do tego po jednym żółtku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do wymieszanych składników dodać ubitą pianę oraz zmiksowane jagody. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do zamrażalnika.
Zmrożone składniki przełożyć na talerz i dodać do tego mango ze spirytusem. Wszystko udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)