Złote jajka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1637
Złote jajka
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wsypać cukier, mielony cynamon oraz sól, rozmieszać trzepaczką i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i ponownie wymieszać. Następnie żółtka jaj wyłożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy zalać je wymieszanymi wcześniej składnikami, posypać wiórkami kokosowymi i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na łyżki do przekąsek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów