Krewetki w sosie pomarańczowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6705
Składniki:
- 10 mrożonych krewetek
- 3 łyżki oleju
- 1 dymka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos pomarańczowy:
- 200 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć w mące. Następnie obtoczone krewetki przełożyć do zeszklonej dymki na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos pomarańczowy: pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, obrać ją ze skóry i posiekać drobno jedynie sam miąższ. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, wsypać do niego mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać sok pomarańczowy, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno miąższ pomarańczowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do krewetek na talerzu.
Potrawę przed podaniem posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki
Przygotować sos pomarańczowy: pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, obrać ją ze skóry i posiekać drobno jedynie sam miąższ. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, wsypać do niego mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać sok pomarańczowy, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno miąższ pomarańczowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do krewetek na talerzu.
Potrawę przed podaniem posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)