Krewetki w sosie pomarańczowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6705
Krewetki w sosie pomarańczowym
fot. Lori_Pillbugs / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 mrożonych krewetek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 dymka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pomarańczowy:
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć w mące. Następnie obtoczone krewetki przełożyć do zeszklonej dymki na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos pomarańczowy: pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, obrać ją ze skóry i posiekać drobno jedynie sam miąższ. Masło stopić na rozgrzanej patelni na małym ogniu, wsypać do niego mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać sok pomarańczowy, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojony drobno miąższ pomarańczowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do krewetek na talerzu.

Potrawę przed podaniem posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów