Tarta warzywna z jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1103
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 4 pomidory
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda zielona cukinia
- świeża bazylia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Następnie ciasto na blasze wysmarować roztrzepanymi jajkami.
Przygotować wypełnienie: wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cukinię i pomidory pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa przełożyć na wysmarowaną jajkiem ciasto, posypać całość natką zielonej pietruszki, solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Piec do czasu, aż ciasto się zarumieni.
Przygotować wypełnienie: wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cukinię i pomidory pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa przełożyć na wysmarowaną jajkiem ciasto, posypać całość natką zielonej pietruszki, solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
Piec do czasu, aż ciasto się zarumieni.
Komentarze (0)