Tarta warzywna z jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1067
Tarta warzywna z jajkami
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 4 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda zielona cukinia
  • świeża bazylia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Następnie ciasto na blasze wysmarować roztrzepanymi jajkami.

Przygotować wypełnienie: wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cukinię i pomidory pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa przełożyć na wysmarowaną jajkiem ciasto, posypać całość natką zielonej pietruszki, solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Piec do czasu, aż ciasto się zarumieni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów