Galaretka z panna cottą
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1016
Składniki:
- Panna cotta:
- 400 ml śmietany 33%
- 50 g cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 laska wanilii
- Galaretka:
- 140 g galaretki przezroczystej
- 4 krople barwnika spożywczego fioletowego
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- Ponadto:
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować panna cottę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć przez 2 minuty. Laskę wanilii przekroić ostrym nożem i wyłuskać z niej nasionka. Do rondla wlać śmietanę: wsypać do tego cukier, dodać nasionka wanilii i razem podgrzewać na średnim ogniu. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszać, po czym wszystko przelać do szklanek, przestudzić, a następnie wstawić do lodówki do zakrzepnięcia.
Przygotować galaretkę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego galaretkę bezbarwną, wlać barwnik spożywczy, całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić. a następnie wstawić do lodówki.
Po zakrzepnięciu galaretkę oraz panna cottę wyciągnąć z lodówki. Galaretkę pokroić w kostkę i posypać nią całość. Wierzch udekorować świeżą miętą.
Przygotować galaretkę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego galaretkę bezbarwną, wlać barwnik spożywczy, całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić. a następnie wstawić do lodówki.
Po zakrzepnięciu galaretkę oraz panna cottę wyciągnąć z lodówki. Galaretkę pokroić w kostkę i posypać nią całość. Wierzch udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)