Galaretka z panna cottą

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1016
Galaretka z panna cottą
fot. kenishirotie (elements.envato.com)

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 400 ml śmietany 33%
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1 laska wanilii
  • Galaretka:
  • 140 g galaretki przezroczystej
  • 4 krople barwnika spożywczego fioletowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • Ponadto:
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować panna cottę: żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć przez 2 minuty. Laskę wanilii przekroić ostrym nożem i wyłuskać z niej nasionka. Do rondla wlać śmietanę: wsypać do tego cukier, dodać nasionka wanilii i razem podgrzewać na średnim ogniu. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę, wymieszać, po czym wszystko przelać do szklanek, przestudzić, a następnie wstawić do lodówki do zakrzepnięcia.

Przygotować galaretkę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego galaretkę bezbarwną, wlać barwnik spożywczy, całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić. a następnie wstawić do lodówki.

Po zakrzepnięciu galaretkę oraz panna cottę wyciągnąć z lodówki. Galaretkę pokroić w kostkę i posypać nią całość. Wierzch udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów