Parfait owocowy z prażonymi gruszkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1899
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g lodów waniliowych
- 20 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 gruszki faworytki
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Rabarbar pokroić w kostkę i dodać do truskawek w mikserze. Składniki w mikserze zasypać 1 łyżką cukru pudru i razem zmiksować. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w słomkę. Pokrojone gruszki lekko osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku, potem przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, przyrumienić na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Śmietanę ubić mikserem z pozostałym cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać lody waniliowe i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie w pucharkach deserowych układać na przemian zmiksowane wcześniej truskawki i rabarbar wraz z masą z lodami. Całość posypać prażonymi gruszkami.
Komentarze (0)