Jajka w sosie curry
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1522
Składniki:
- 4 jajka
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną, wlać do tego śmietanę i wymieszać. Następnie wsypać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić to do smaku szczyptą soli, ponownie dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i dodać do tego ugotowane jajka.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną, wlać do tego śmietanę i wymieszać. Następnie wsypać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić to do smaku szczyptą soli, ponownie dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i dodać do tego ugotowane jajka.
Komentarze (1)
Bardzo pyszne polecam