Jajka w sosie curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 122
Jajka w sosie curry
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić i obrać ze skorupek.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie wsypać do tego mąkę ziemniaczaną, wlać do tego śmietanę i wymieszać. Następnie wsypać do tego posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić to do smaku szczyptą soli, ponownie dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i dodać do tego ugotowane jajka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów