Jajka nadziewane serem z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 928
Składniki:
- 100 g startego drobno sera Gouda
- 6 jaj
- 6 pomidorków cherry
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
- sól
- świeża bazylia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wyciągnąć z nich żółtka do miski. Do żółtek w misce wsypać starty drobno ser Gouda, doprawić do smaku szczyptą soli i rozetrzeć to widelcem na jednolitą masę. Po roztarciu przełożyć to z powrotem do białek jaj i oprószyć mieloną, czerwoną papryką. Na małe wykałaczki nabić pokrojone wcześniej plastry ogórków i wbić to w jajka. Całość podawać z pomidorkami i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)