Jajka nadziewane serem z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 928
Jajka nadziewane serem z warzywami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g startego drobno sera Gouda
  • 6 jaj
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 0,5 łyżeczki mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
  • sól
  • świeża bazylia

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Pomidorki pokroić na połowy. Ogórki pokroić w cienkie, podłużne plastry. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wyciągnąć z nich żółtka do miski. Do żółtek w misce wsypać starty drobno ser Gouda, doprawić do smaku szczyptą soli i rozetrzeć to widelcem na jednolitą masę. Po roztarciu przełożyć to z powrotem do białek jaj i oprószyć mieloną, czerwoną papryką. Na małe wykałaczki nabić pokrojone wcześniej plastry ogórków i wbić to w jajka. Całość podawać z pomidorkami i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów