Złociste paluszki serowe z bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6034
Składniki:
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 gałązek bazylii
- jedna mała bułka ciabata
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 1 średnie jajko
- 5 dag mąki
- 8 dag bułki tartej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki. Miąższ pokrój w małe kawałki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Gałązki bazylii umyj, oderwij listki i posiekaj. Przygotowane składniki dokładnie wymieszaj, obficie przypraw solą i pieprzem. Bułkę pokrój na 8 równych kromek. Skrop 2 łyżkami oleju lub oliwy. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz pieczywo, aż będzie złote i chrupkie. Wyjmij kromki z piekarnika i odłóż. Mozzarellę pozostaw do osączenia, pokrój w 8 plastrów, a następnie każdy plaster przekrój na pół tak, aby powstały słupki sera. Jajko wbij do miseczki, roztrzep, przypraw solą i pieprzem. Słupki mozzarelli panieruj w mące, rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż 2 minuty na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju, na dużym ogniu, aż będą złotobrązowe. Masę pomidorową rozłóż równomiernie na kromkach ciabaty. Ozdobny półmisek udekoruj liśćmi zielonej sałaty, na nich ułóż pieczywo z musem pomidorowym. Pomiędzy kromkami połóż usmażone, panierowane słupki mozzarelli. Pieczywo i ser mozzarella ozdób świeżymi listkami bazylii.
Komentarze (0)