Paluszki maślane
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2790
Składniki:
- 350 g masła
- 175 + 150 g brązowego cukru
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Opis przygotowania:
Masło ucieraj z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj w 2 lub 3 porcjach mąkę, dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto i odstaw do schłodzenia (ok. 2 godziny). Ciasto ponownie zagnieć, na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 2 cm. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Włóż na środkowy poziom gorącego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Natychmiast po upieczeniu pokrój w paski szerokości palca. Cukier wymieszaj z cynamonem i obtocz w nim jeszcze ciepłe paluszki. Maślane paluszki ułóż warstwami w blaszanym pudełku na herbatniki. Przechowuj zamknięte w chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc.
Komentarze (0)