Paluszki maślane

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2790
Paluszki maślane
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g masła
  • 175 + 150 g brązowego cukru
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

Masło ucieraj z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodaj w 2 lub 3 porcjach mąkę, dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto i odstaw do schłodzenia (ok. 2 godziny). Ciasto ponownie zagnieć, na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na grubość 2 cm. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Włóż na środkowy poziom gorącego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Natychmiast po upieczeniu pokrój w paski szerokości palca. Cukier wymieszaj z cynamonem i obtocz w nim jeszcze ciepłe paluszki. Maślane paluszki ułóż warstwami w blaszanym pudełku na herbatniki. Przechowuj zamknięte w chłodnym miejscu nie dłużej niż miesiąc.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów