Zrazy z szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2145
Składniki:
- 30 g wędzonej, wieprzowej szynki w plastrach
- 4 marchewki
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz cebulę obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i razem ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórki kiszone pokroić w podłużne plastry. W plastry szynki zawinąć pokrojone wcześniej warzywa. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tarta i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Zawinięte składniki panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w wymieszanej bułce tartej. Całość smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać majonezem i posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)