Zrazy z szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2145
Zrazy z szynką
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonej, wieprzowej szynki w plastrach
  • 4 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz cebulę obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i razem ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w słomkę. Ogórki kiszone pokroić w podłużne plastry. W plastry szynki zawinąć pokrojone wcześniej warzywa. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tarta i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Zawinięte składniki panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w wymieszanej bułce tartej. Całość smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać majonezem i posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów