Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1510
Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
fot. Sawex Foods

Składniki:

  • 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
  • 250 g krewetek królewskich
  • 2 łyżki imbiru marynowanego
  • 2 łyżki soku z imbiru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sos tabasco
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 limonka
  • gałązki kolendry
  • • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.
Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.
Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów