Bułeczki "Scones" z bitą śmietaną i truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2690
Bułeczki "Scones" z bitą śmietaną i truskawkami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 40 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 ml letniego mleka
  • 5 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i odstawić do lodówki do czasu upieczenia ciasta.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko, dodać sparzone rodzynki i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Następnie blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, z których ręcznie uformować małe spłaszczone bułeczki.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Na przestudzone bułeczki nałożyć ubitą wcześniej śmietanę i pokrojone truskawki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów