Bułeczki "Scones" z bitą śmietaną i truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2690
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 40 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 ml letniego mleka
- 5 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i odstawić do lodówki do czasu upieczenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko, dodać sparzone rodzynki i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Następnie blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, z których ręcznie uformować małe spłaszczone bułeczki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Na przestudzone bułeczki nałożyć ubitą wcześniej śmietanę i pokrojone truskawki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać letnie mleko, wbić jajko, dodać sparzone rodzynki i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Następnie blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki, z których ręcznie uformować małe spłaszczone bułeczki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Na przestudzone bułeczki nałożyć ubitą wcześniej śmietanę i pokrojone truskawki.
Komentarze (0)