Paluszki z kurczaka z sosem z czerwonego pieprzu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2674
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajko
- 1 szklanka posypki Panko
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 12%
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć je pieprzem oraz solą i pokroić w podłużne plastry o szerokości 2 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Pokrojone mięso panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w posypce i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: ziarna pieprzu czerwonego przesypać do moździerza i rozgnieść tłuczkiem na drobną miazgę. Rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego wymieszaną mąkę ze śmietaną. Składniki dobrze rozmieszać trzepaczką i wlać do tego bulion warzywny. Następnie wsypać do tego rozgnieciony pieprz, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z kurczakiem.
Przygotować sos: ziarna pieprzu czerwonego przesypać do moździerza i rozgnieść tłuczkiem na drobną miazgę. Rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego wymieszaną mąkę ze śmietaną. Składniki dobrze rozmieszać trzepaczką i wlać do tego bulion warzywny. Następnie wsypać do tego rozgnieciony pieprz, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z kurczakiem.
Komentarze (0)