Paluszki z kurczaka z sosem z czerwonego pieprzu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2674
Paluszki z kurczaka z sosem z czerwonego pieprzu
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajko
  • 1 szklanka posypki Panko
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć je pieprzem oraz solą i pokroić w podłużne plastry o szerokości 2 cm. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać posypkę Panko. Pokrojone mięso panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w posypce i smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: ziarna pieprzu czerwonego przesypać do moździerza i rozgnieść tłuczkiem na drobną miazgę. Rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego wymieszaną mąkę ze śmietaną. Składniki dobrze rozmieszać trzepaczką i wlać do tego bulion warzywny. Następnie wsypać do tego rozgnieciony pieprz, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz z kurczakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów