Kurczak z chili i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1528
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki solu z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka chili
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bazylię oraz paprykę chili umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Czosnek obrać ze skory i posiekać drobno. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i przemielić je razem z posiekanym czosnkiem przez maszynkę do mięsa do miski. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego przemielone wcześniej składniki. Mięso z czosnkiem skropić sokiem z limonki, oprószyć szczyptą pieprzu, po czym dodać do tego pokrojoną paprykę chili i świeżą bazylię. Całość delikatnie wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Komentarze (0)