Kurczak z chili i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1528
Kurczak z chili i bazylią
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki solu z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka chili
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bazylię oraz paprykę chili umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie krążki. Czosnek obrać ze skory i posiekać drobno. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i przemielić je razem z posiekanym czosnkiem przez maszynkę do mięsa do miski. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego przemielone wcześniej składniki. Mięso z czosnkiem skropić sokiem z limonki, oprószyć szczyptą pieprzu, po czym dodać do tego pokrojoną paprykę chili i świeżą bazylię. Całość delikatnie wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów