Kulki granoli
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4137
Składniki:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki łuskanych pestek z dyni
- 0,5 szklanki łuskanego słoneczniku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, brązowym cukrem i cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do niej sparzone wcześniej rodzynki, ziarna słonecznika, dyni i płatki owsiane. Całość zagnieść, po czym uformować z tego małe kulki, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni i piec przez 15 minut
Komentarze (0)