Kulki granoli

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4137
Kulki granoli
fot. Veganbaking.net / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki łuskanych pestek z dyni
  • 0,5 szklanki łuskanego słoneczniku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, brązowym cukrem i cynamonem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do niej sparzone wcześniej rodzynki, ziarna słonecznika, dyni i płatki owsiane. Całość zagnieść, po czym uformować z tego małe kulki, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni i piec przez 15 minut

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów