Ciastka żurawinowo-rodzynkowe z czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1805
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszoną żurawinę przesypać na sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczypta soli, cukrem oraz tartą gorzką czekoladą. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Do zagniecionego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki i suszoną żurawinę. Całość ponownie zagnieść ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w tym krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)