Ciastka żurawinowo-rodzynkowe z czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1805
Ciastka żurawinowo-rodzynkowe z czekoladą
fot. ginnerobot / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszoną żurawinę przesypać na sito, sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczypta soli, cukrem oraz tartą gorzką czekoladą. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Do zagniecionego ciasta wsypać sparzone wcześniej rodzynki i suszoną żurawinę. Całość ponownie zagnieść ręcznie, po czym rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w tym krążki szklanką. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów