Sałatka warzywna z awokado i pastą chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1902
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 dojrzale awokado
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w drobna kostkę. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski, potem zalać ją wrzącą wodą i moczyć przez 5 minut. Po namoczeniu odcedzić, połączyć razem z pokrojonym awokado, a następnie oba składniki skropić sokiem cytrynowym i łyżką oliwy z oliwek, posypać cukrem, wymieszać i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz cukinię. Składniki oprószyć szczypta soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego pastę chili, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)