Szparagi z dorszem gotowane na parze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3245
Składniki:
- 250 g świeżego dorsza
- 30 g szparagów zielonych
- 5 g parmezanu
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwę
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Rybę oraz warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Dorsza pokroić w cienkie plastry, zawinąć w połowę szparagów i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego wodą. Dodać do tego drugą połowę szparagów z marchewką, po czym wszystko oprószyć szczyptą soli i gotować do miękkości składników. Ugotowane szparagi z rybą ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz, natomiast ugotowane same szparagi zmiksować z oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu oraz soli i dodać do całości. Dodać do tego również ugotowaną marchew pokrojoną w kostkę i pokrojony na kawałki parmezan.
Komentarze (0)