Sałatka z pieczonych warzyw i sardeli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1094
Składniki:
- 200 g filetów z sardeli w oleju
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 cebule
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić je w cienkie, podłużne plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w piórka. Oliwki oraz sardele osączyć z zalewy i przełożyć do brytfanki. Do sardeli z oliwkami dodać pokrojone wcześniej warzywa. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać nim po całości. Składniki w brytfance doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem białym i dobrze wymieszać. Potem wszystko zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)