Biszkopt z truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1359
Biszkopt z truskawkami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku truskawkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • Na wierzch:
  • 400 g truskawek
  • 350 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na dekorację:
  • świeża mięta

Opis przygotowania:

Truskawki oraz miętę umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając mikserem. Następnie wsypać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, nie przerywając miksowania, po czym wlać sok truskawkowy i ponownie całość zmiksować. Następnie ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec dalej). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, a następnie ostrym nożem przekroić na plastry o grubości 1,5 cm.

Przygotować wierzch: śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu wysmarować nią przekrojone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć pokrojone wcześniej truskawki i wszystko udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów