Ziemniaki pieczone z dynią, awokado i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1831
Ziemniaki pieczone z dynią, awokado i pomidorami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 100 g czarnych oliwek w zalewie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 awokado
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa i awokado dokładnie umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Dynię pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć i rozpołowić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone awokado i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pokrojoną dynię, oliwki, oprószyć solą i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Smażone składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, ściągnąć z ognia i przełożyć na pieczone ziemniaki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów