Ziemniaki pieczone z dynią, awokado i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2635
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 100 g czarnych oliwek w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 awokado
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa i awokado dokładnie umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Dynię pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć i rozpołowić. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone awokado i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego pokrojoną dynię, oliwki, oprószyć solą i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego pokrojone pomidory i smażyć przez 1 minutę. Smażone składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, ściągnąć z ognia i przełożyć na pieczone ziemniaki.
Komentarze (0)