Kotlety ryżowo-serowe ze śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2561
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki zielonego koperku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 łyżki soku cytrynowego
- pieprz biały
- sól
- pieprz
- Na kotlety ryżowe:
- 500 ml wody
- 200 g ryżu kleistego
- 60 g mąki ryżowej
- 50 g tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Papryczkę, koper oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Papryczkę pokroić na drobne kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z pokrojoną papryczką. Pokrojone składniki zalać sokiem cytrynowym, a potem śmietaną, doprawić do smaku pieprzem białym i solą, wymieszać i przelać do małej miseczki.
Przygotować kotlety ryżowe: ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go 500 ml lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać tarty parmezan, wsypać mąkę ryżową, dodać mielony rozmaryn i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Wszystko udekorować gałązkami rozmarynu i zielonego koperku.
Przygotować kotlety ryżowe: ryż opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go 500 ml lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać tarty parmezan, wsypać mąkę ryżową, dodać mielony rozmaryn i całość dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Wszystko udekorować gałązkami rozmarynu i zielonego koperku.
Komentarze (0)