Ziemniaki ze szpinakiem, boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2224
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 6 ziemniaków
- 5 g tartego parmezanu
- 5 łyżek oleju
- 1 cebula
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Smażąc drugą stronę ziemniaków należy posypać je tartym parmezanem i czekać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek oraz szpinak. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)