Ziemniaki ze szpinakiem, boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2224
Ziemniaki ze szpinakiem, boczkiem i serem
fot. ursonate / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 6 ziemniaków
  • 5 g tartego parmezanu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na rumiany kolor z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Smażąc drugą stronę ziemniaków należy posypać je tartym parmezanem i czekać do całkowitego rozpuszczenia się sera. Wtedy, ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek oraz szpinak. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów