Makaroniki kokosowo-migdałowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2282
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 60 g tłuczonych pistacji
- 30 g migdałów
- 4 białka jaj
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Następnie postawić ją na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Białka jaj włożyć do miski, wsypać do nich cukier puder oraz sól i razem ubijać trzepaczką przez 1 minutę. Do ubitych składników wlać ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną masę czekoladową, po czym wsypać wiórki kokosowe oraz 50 g tłuczonych pistacji (pozostałe pistacje pozostawić do dekoracji deseru). Całość dokładnie wymieszać łyżką, zawinąć w folię spożywczą razem z miską i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i odwinąć z folii. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym łyżką od lodów nałożyć na nią składniki z miski. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz, posypać pozostawionymi pistacjami i migdałami.
Komentarze (0)