Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10339
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 30 g tartego sera żółtego
- 6 ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Następnie odcedzić, przekroić na połówki i wydrążyć w nich środki. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Następnie wydrążone środki z ziemniaków utłuc tłuczkiem, po czym dodać do tego z tarty ser żółty, pokrojony boczek, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać i przełożyć do wydrążonych ziemniaków. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec, do czasu zarumieniania się boczku. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)