Ziemniaki pieczone z serem, jajkiem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1994
Ziemniaki pieczone z serem, jajkiem i boczkiem
fot. BrownGuacamole / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 15 g wędzonego boczku
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • sol

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, zawinąć je w aluminiową folię, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, przekroić na połowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ziemniaków i przełożyć na blachę do pieczenia. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich tarty parmezan, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na ziemniaki na blasze do pieczenia. Następnie całość ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posypać nim składniki na talerzu. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę, wymieszać go z kwaśną śmietaną i w małej miseczce podać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów