Ziemniaki pieczone z serem, jajkiem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1994
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 15 g wędzonego boczku
- 6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- sol
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, zawinąć je w aluminiową folię, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, przekroić na połowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do ziemniaków i przełożyć na blachę do pieczenia. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich tarty parmezan, szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na ziemniaki na blasze do pieczenia. Następnie całość ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posypać nim składniki na talerzu. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę, wymieszać go z kwaśną śmietaną i w małej miseczce podać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)