Ziemniaki pieczone z serem, boczkiem i koperkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2085
Ziemniaki pieczone z serem, boczkiem i koperkiem
fot. Stefano A / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 2 duże ziemniaki
  • zielony koperek
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek zielony umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, po czyn wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i obrać jedynie z górnej skórki. Obrane posypać zielonym koperkiem, oprószyć szczyptą soli i posypać tartym serem cheddar. Następnie boczek pokroić na drobne kawałeczki i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości, po czym wszystko ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów