Falafel z pomidorami i sałatą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3953
Składniki:
- Na falafel:
- 0,5 kg ciecierzycy
- 1 ziemniak surowy
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki drożdży w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendru ziarnistej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Na sałatkę:
- 4 pomidory
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany
- 40 dag sera fety
- 1 główka sałaty
Opis przygotowania:
Przygotować falafel: Ciecierzycę moczyć przez 4 godziny, następnie utłuc na miazgę. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciecierzycy, dodać do tego drożdże, posiekanego drobno surowego ziemniaka, zmiażdżony czosnek, kolendrę ziarnistą, oregano, kminek, szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować razem w mikserze na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Kotlety przełożyć na talerz. Pomidory i sałatę dobrze opłukać, pomidory pokroić w kostkę, sałatę na kawałki i dodać do kotletów. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry pokroić w słomkę i przełożyć na talerz. Całość polać śmietaną i posypać serem feta.
Komentarze (0)