Falafel z pomidorami i sałatą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3953
Falafel z pomidorami i sałatą
fot. kalidoskopika / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na falafel:
  • 0,5 kg ciecierzycy
  • 1 ziemniak surowy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendru ziarnistej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Na sałatkę:
  • 4 pomidory
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany
  • 40 dag sera fety
  • 1 główka sałaty

Opis przygotowania:

Przygotować falafel: Ciecierzycę moczyć przez 4 godziny, następnie utłuc na miazgę. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciecierzycy, dodać do tego drożdże, posiekanego drobno surowego ziemniaka, zmiażdżony czosnek, kolendrę ziarnistą, oregano, kminek, szczyptę soli i pieprzu. Całość zmiksować razem w mikserze na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Kotlety przełożyć na talerz. Pomidory i sałatę dobrze opłukać, pomidory pokroić w kostkę, sałatę na kawałki i dodać do kotletów. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry pokroić w słomkę i przełożyć na talerz. Całość polać śmietaną i posypać serem feta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów