Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1653
Składniki:
- 250 g tartego sera Gouda
- 200 g świeżego szpinaku
- 6 ziemniaków
- 4 pomidorki koktajlowe czerwone
- 4 pomidorki koktajlowe żółte
- główka czerwonej salaty
- główka sałaty strzępiastej
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno. Sałatę czerwoną i strzępiastą wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Pokrojone ziemniaki posypać szczyptą soli, pokrojonym wcześniej szpinakiem i tartym serem Gouda. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)