Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1653
Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i warzywami
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g tartego sera Gouda
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 6 ziemniaków
  • 4 pomidorki koktajlowe czerwone
  • 4 pomidorki koktajlowe żółte
  • główka czerwonej salaty
  • główka sałaty strzępiastej
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić drobno. Sałatę czerwoną i strzępiastą wyłożyć na talerz. Pomidorki koktajlowe przekroić na połowy i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w plastry o grubości 1 cm. Pokrojone ziemniaki posypać szczyptą soli, pokrojonym wcześniej szpinakiem i tartym serem Gouda. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów