Ziemniaki z boczkiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 507
Ziemniaki z boczkiem i szpinakiem
fot. pelican (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków na patelni. Dodać do tego obrany ze skórki i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak.

Wszystko posypać sezamem, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów