Ziemniaki z boczkiem i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 507
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szpinak dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków na patelni. Dodać do tego obrany ze skórki i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak.
Wszystko posypać sezamem, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz..
Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego pokrojone ziemniaki. Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków na patelni. Dodać do tego obrany ze skórki i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony na kawałki szpinak.
Wszystko posypać sezamem, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz..
Komentarze (0)