Ziemniaki ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 395
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 1 kg ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki i szpinak dokładnie umyć. Szpinak odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić na duże kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło do spożycia.
Komentarze (0)