Ziemniaki ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 395
Ziemniaki ze szpinakiem
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki i szpinak dokładnie umyć. Szpinak odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić na duże kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów