Ziemniaki smażone z kurkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 950
Ziemniaki smażone z kurkami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g młodych małych ziemniaków
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek zielonego szczypiorku

Opis przygotowania:

Ziemniaki, szczypiorek oraz kurki umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Czosnek obrać ze skórki i pokroić go drobno. Następnie pokrojony czosnek wrzucić do rondla z mocno rozgrzanym olejem, dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i całe kurki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów