Ziemniaki smażone z kurkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 950
Składniki:
- 600 g młodych małych ziemniaków
- 200 g świeżych kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek zielonego szczypiorku
Opis przygotowania:
Ziemniaki, szczypiorek oraz kurki umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Czosnek obrać ze skórki i pokroić go drobno. Następnie pokrojony czosnek wrzucić do rondla z mocno rozgrzanym olejem, dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i całe kurki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)