Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i bekonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1344
Składniki:
- 250 g wędzonego bekonu w plastrach
- 250 g mrożonego szpinaku
- 200 g tartego sera Gouda
- 200 g tartego parmezanu
- 6 średnich ziemniaków
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przekroić je na połowy, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć plastrami wędzonego bekonu. Szpinak rozmrozić, wymieszać z tartą gałką muszkatołową i nałożyć na ziemniaki z bekonem. Całość posypać tartym parmezanem, serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)