Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i bekonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1344
Ziemniaki zapiekane z serem, szpinakiem i bekonem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego bekonu w plastrach
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g tartego sera Gouda
  • 200 g tartego parmezanu
  • 6 średnich ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, przekroić je na połowy, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć plastrami wędzonego bekonu. Szpinak rozmrozić, wymieszać z tartą gałką muszkatołową i nałożyć na ziemniaki z bekonem. Całość posypać tartym parmezanem, serem Gouda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów