Ziemniaki ze słodkim ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2007
Ziemniaki ze słodkim ryżem
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i pozostawić do posypania potrawy. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec je do miękkości. Upieczone wyciągnąć i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i trzymać w ciepłym. Do odparowanego ryżu dodać pokrojone wcześniej ziemniaki. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier brązowy, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do składników. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i posypać smażonym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów