Ziemniaki ze słodkim ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2007
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka sezamu
Opis przygotowania:
Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i pozostawić do posypania potrawy. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec je do miękkości. Upieczone wyciągnąć i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i trzymać w ciepłym. Do odparowanego ryżu dodać pokrojone wcześniej ziemniaki. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier brązowy, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać do składników. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i posypać smażonym sezamem.
Komentarze (0)