Yakitori z szałwią
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2042
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 50 ml sake
- 1 garść świeżej szałwii
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 lyzka soku cytrynowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Do miski wlać sake, sos sojowy i sok cytrynowy, dokładnie wymieszać, po czym w wymieszanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej mięso. Po namoczeniu mięso nabić na patyczki szaszłykowe i zawinąć w liście szałwii. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla, przełożyć na talerz i polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)