Yakitori z szałwią

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1791
Yakitori z szałwią
fot. ayustety / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 ml sake
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 lyzka soku cytrynowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka oraz szałwię umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na kawałki i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Do miski wlać sake, sos sojowy i sok cytrynowy, dokładnie wymieszać, po czym w wymieszanych składnikach namoczyć pokrojone wcześniej mięso. Po namoczeniu mięso nabić na patyczki szaszłykowe i zawinąć w liście szałwii. Całość przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z grilla, przełożyć na talerz i polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów