Dynia z przegrzebkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1568
Dynia z przegrzebkami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 2 łyżki śmietany kremówki (kwaśnej)
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 placek tortilli
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Jedną łyżkę miąższu pokroić drobno. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć, a następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy, przekroić na połówki i razem z pokrojonym w kostkę miąższem dyni przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Następnie oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, wymieszać i smażyć do miękkości miąższu. Wówczas ściągnąć z ognia, dodać do przegrzebek na talerzu wraz z połamanym na kawałki plackiem tortilli kawałki tortillę i nałożyć na to kwaśną śmietanę. Pokrojony drobno miąższ z dyni przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić i posypać nim śmietanę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów