Dynia z przegrzebkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1795
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 6 mrożonych przegrzebek
- 2 łyżki śmietany kremówki (kwaśnej)
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 placek tortilli
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Jedną łyżkę miąższu pokroić drobno. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć, a następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić z obu stron na rozgrzanej oliwie na patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy, przekroić na połówki i razem z pokrojonym w kostkę miąższem dyni przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Następnie oprószyć szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, wymieszać i smażyć do miękkości miąższu. Wówczas ściągnąć z ognia, dodać do przegrzebek na talerzu wraz z połamanym na kawałki plackiem tortilli kawałki tortillę i nałożyć na to kwaśną śmietanę. Pokrojony drobno miąższ z dyni przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić i posypać nim śmietanę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)