Tort makowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 5592
Składniki:
- Ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 13 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 8 dkg płatków migdałowych
- 1 puszka moreli
- 25 dkg gotowej masy makowej
- 50 dkg śmietany kremówki
- 10 dkg masy marcepanowej
- 3 krople zapachu migdałowego
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając wbić jajka, dolać mleko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim wyrobione ciasto, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni do 30 minut.
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i rozciąć na dwa placki. Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałowe. Morele osączyć z zalewy na sitku. Masę marcepanowa wymieszać z masą makową, zapachem migdałowym i wyrobić na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Na jednym z placków ułożyć osączone morele, potem posmarować go wyrobiona masą i przykryć drugim plackiem. Przykryty tort wstawić na 1 godzina do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć tort, ubić pozostałą śmietanę na sztywną pianę i wyłożyć ją na wierzch tortu. Część ubitej śmietany przełożyć do szprycy i udekorować tort wzorkami. Wierzch tortu udekorować również cząstkami moreli oraz odrobiną płatków migdałowych. Płatkami można też udekorować bok tortu.
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i rozciąć na dwa placki. Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałowe. Morele osączyć z zalewy na sitku. Masę marcepanowa wymieszać z masą makową, zapachem migdałowym i wyrobić na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Na jednym z placków ułożyć osączone morele, potem posmarować go wyrobiona masą i przykryć drugim plackiem. Przykryty tort wstawić na 1 godzina do lodówki.
Po tym czasie wyciągnąć tort, ubić pozostałą śmietanę na sztywną pianę i wyłożyć ją na wierzch tortu. Część ubitej śmietany przełożyć do szprycy i udekorować tort wzorkami. Wierzch tortu udekorować również cząstkami moreli oraz odrobiną płatków migdałowych. Płatkami można też udekorować bok tortu.
Komentarze (0)