Tort makowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 5592
Tort makowy

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg mąki ziemniaczanej
  • 13 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 8 dkg płatków migdałowych
  • 1 puszka moreli
  • 25 dkg gotowej masy makowej
  • 50 dkg śmietany kremówki
  • 10 dkg masy marcepanowej
  • 3 krople zapachu migdałowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając wbić jajka, dolać mleko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim wyrobione ciasto, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni do 30 minut.

Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i rozciąć na dwa placki. Na patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałowe. Morele osączyć z zalewy na sitku. Masę marcepanowa wymieszać z masą makową, zapachem migdałowym i wyrobić na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Na jednym z placków ułożyć osączone morele, potem posmarować go wyrobiona masą i przykryć drugim plackiem. Przykryty tort wstawić na 1 godzina do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć tort, ubić pozostałą śmietanę na sztywną pianę i wyłożyć ją na wierzch tortu. Część ubitej śmietany przełożyć do szprycy i udekorować tort wzorkami. Wierzch tortu udekorować również cząstkami moreli oraz odrobiną płatków migdałowych. Płatkami można też udekorować bok tortu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów