Kluski serowe z mąki kasztanowej z sosem dyniowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1358
Składniki:
- 2 łyżki grubo tartego parmezanu
- 1 łyżka olej
- pęczek drobnego szczypiorku
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki z jadalnych kasztanów
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- Na farsz:
- 400 białego sera twarogowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pieprz biały mielony
- sól
- Na sos:
- 400 g miąższu z dyni
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz świeżo zielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką z jadalnych kasztanów oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać śmietanę, dodać ser twarogowy i dokładnie rozgnieść widelcem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białego pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na jeden płat rozwałkowanego ciasta. Następnie wszytko nakryć drugim płatem rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym krążki szklanką. Wycięte krążki dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z olejem.
Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie smażyć go na rozgrzanym maśle na patelni przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie, ściągnąć go z ognia i wyłożyć na pierogi na talerzu. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać grubo tartym parmezanem i udekorować szczypiorkiem
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać śmietanę, dodać ser twarogowy i dokładnie rozgnieść widelcem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białego pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na jeden płat rozwałkowanego ciasta. Następnie wszytko nakryć drugim płatem rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym krążki szklanką. Wycięte krążki dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z olejem.
Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie smażyć go na rozgrzanym maśle na patelni przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie, ściągnąć go z ognia i wyłożyć na pierogi na talerzu. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać grubo tartym parmezanem i udekorować szczypiorkiem
Komentarze (0)