Kluski serowe z mąki kasztanowej z sosem dyniowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 81
Kluski serowe z mąki kasztanowej z sosem dyniowym
fot. DanielVincek / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 łyżki grubo tartego parmezanu
  • 1 łyżka olej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki z jadalnych kasztanów
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • Na farsz:
  • 400 białego sera twarogowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz biały mielony
  • sól
  • Na sos:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz świeżo zielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką z jadalnych kasztanów oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwa kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać śmietanę, dodać ser twarogowy i dokładnie rozgnieść widelcem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, białego pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na jeden płat rozwałkowanego ciasta. Następnie wszytko nakryć drugim płatem rozwałkowanego ciasta i wyciąć w tym krążki szklanką. Wycięte krążki dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z olejem.

Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: miąższ z dyni zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie smażyć go na rozgrzanym maśle na patelni przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie, ściągnąć go z ognia i wyłożyć na pierogi na talerzu. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać grubo tartym parmezanem i udekorować szczypiorkiem

0 komenatrzy

Podobne przepisy