Ziemniaki nadziewane pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1626
Składniki:
- 400 g małych pieczarek
- 6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki pokrojonego w słomkę sera Gouda
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- świeży tymianek do dekoracji
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, przekroić na połowy, wydrążyć w nich środki i przełożyć na talerz. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Całość posypać pokrojonym serem Gouda i udekorować natką zielonej pietruszki, koperku oraz świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)