Ziemniaki nadziewane pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 74
Ziemniaki nadziewane pieczarkami
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g małych pieczarek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki pokrojonego w słomkę sera Gouda
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • świeży tymianek do dekoracji

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry, przekroić na połowy, wydrążyć w nich środki i przełożyć na talerz. Pieczarki pozbawić błony i pokroić na małe kawałki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone pieczarki. Grzyby oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć je na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Całość posypać pokrojonym serem Gouda i udekorować natką zielonej pietruszki, koperku oraz świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów