Ziemniaki z fasolą, ryżem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1957
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 10 pomidorów suszonych
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietanki sojowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać do niego curry oraz 5 pokrojonych w plastry, suszonych pomidorów i ugotować na sypko. Następnie odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki ugotować w mundurkach, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do ziemniaków. Fasolę osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, połączyć z ziemniakami i zeszkloną cebulą. Dodać do tego śmietankę sojową, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na ryż. Sos sojowy przelać na patelnię, dodać do niego 5 pozostałych suszonych pomidorów, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, po czym dodać do potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)