Flapjacks

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2039
Flapjacks
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 250 g kaszy manny
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 10 g rodzynek
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Masło stopić w rondlu i wymieszać z kaszą manną. Potem dodać do tego płynny miód, cukier brązowy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Składniki smażyć na średnim ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodać płatki owsiane, wbić jedno jajko, po czym wszystko wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)